Kontoritöö on viimase pooleteise aastaga oluliselt muutunud ning praegu keskendutakse kõige enam just hübriidtöö uutele lahendustele, mis lubavad inimestel töötada igal pool, igal ajal ja mis tahes seadmest. Koos sellega on arenenud ja uuenenud ka Microsofti koostöölahendused, mis pakuvad uusi võimalusi arendajatele hajusate meeskondade jaoks paremaid koostöölahendusi luua.

Microsofti pilveteenuste koostöölahendused põhinevad Microsoft 365 ja Microsoft Teamsi äppidel ja teenustel, mida saab ettevõte oma uute tööviiside rakendamisel kasutada. Kokkuvõttes ei pea kontorist eemal olemine töö efektiivsust ja taset mõjutama, heade koostöölahendustega saab ettevõte edukalt toimida ka siis, kui osa tiimiliikmeid asuvad mujal.

Siin on põhilised uuendused, mis seoses muutunud töökorraldusega on äsja Microsofti pilveteenustele lisandunud.

Uus hübriidtööks mõeldud tarkvara: koostöörakendused

Hübriidtöö, mille puhul asukoht, tööaeg ja seadmed pole enam kindlalt paika pandud, nõuab suuri muudatusi ka rakendustes ja nende kastumises. Uut tüüpi tarkvara ehk koostöörakenduste keskmes on koostöö, mitte igaühe isikliku tootlikkuse suurendamine. Rakendused, mis võimaldavad mitmeid sünkroonseid koostöö vorme, koos reaalajas toimuvate koosolekute, sõnumivahetuse, dokumentide ühise muutmise ja äriprotsesside automatiseerimisega, on praegu olulisemad kui kunagi varem, et tarkvara saaks muutunud äriprotsesse parimal viisil toetada.

Microsoft Teams loodi selleks, et võimaldada koostööd ja see lahendus oli olemas juba enne pandeemia algust. Nüüd aga kasutab Teamsi päevas juba üle 145 miljoni inimese, see platvorm on saanud ülipopulaarseks ja muutunud nii töökohtade kui õppeasutuste üheks põhiliseks digitaalseks lahenduseks. Sellest tulenevalt saavad arendajad sel suvel juurde hulga võimalusi luua järgmise põlvkonna rakendusi, mille keskmes on Teamsi koostöö. Uus tarkvara liik, mida selleks kasutada, ongi koostöörakendused.

Koostöörakenduste abil saavad lõppkasutajad teistega hõlpsasti koostööd teha, et oma projektid lõpule viia igal ajal, igal pool ning kõikvõimalike kasutatavate seadmetega, mis parajasti käepärast on. Alati saab püsida oma töövoos, ilma et oleks vaja paljusid erinevaid rakendusi ja andmeid mitmest kohast.

Arendajate jaoks loodab Microsoft koostöörakenduste loomise võimalikult lihtsaks teha järgmiste vahenditega:

Kasutada saab olemasolevaid oskuseid ja lahendusi. Standardsete veebitehnoloogiatega nagu JavaScript ja APId saab integreerida Teamsi sõnumilahendutesse, suhtluskanalitesse ja koosolekutele kiiresti ja lihtsalt erinevaid kohandatud rakendusi.

Arenduse lihtsustamine. Teams töötab juba praegu paljudel platvormidel – Windowsis, macOSis, veebis, iOSis, Androidis ja Linuxis. Microsoft on loonud võimalused luua spetsiaallahendused vaid ühe korra ehk ühe platvormi jaoks loodud lahendused töötavad kõikjal.

Arendaja valikuvõimaluste suurem toetamine. Microsoft Cloud pakub koostöörakenduste loomiseks suurt valikut tehnoloogiaid. Uut rakendust loovad arendajad saavad oma vajadustest lähtuvalt valida tehnoloogiaid üsna pikast nimekirjast, sealhulgas Power Platform, Azure, MS Graph, jm.

Microsoft Teamsile koostöörakenduste loomine on lihtne

Koostöörakenduste loomiseks on Teams hea platvorm, kuna see pakub suurt valikut integreerimisvõimalusi ning täiustatud tööriistu.

Siin on mõned olulisemad uuendused, mis sellest suvest lisanduvad.

“Jagatud lava” lahendus. Arendajad saavad lihtsa seadistusega lisada Teamsi koosolekukeskkonda ühistausta, mis võimaldab reaalajas mitme kasutajaga jagada näiteks tahvlit, taustakujundust, projekti, või muud sarnast.

Uued koosolekute API-d. Need lubavad automatiseerida koosolekutega seotud töövooge erinevate sündmuste kaudu. Praegu on nendeks sündmusteks näiteks koosoleku algus ja lõpp.

Koosolekukeskkonna Together režiimi laiendamine. Sel suvel saabuv laiendatavuse võimalus Together režiimis aitab luua ja jagada enda kohandatud stseene Teamsi koosolekute jaoks. Arendaja saab portaalis lihtsalt kujundada stseeni, et muuta koosolekud põnevamaks ja isikupärasemaks.

Nii näeb välja üks võimalikest stseenidest ja selle redigeerimine Teamsis:

Nagu näha, on võimalik kõik osalejad paigutada sobivatesse kohtadesse, et oleks parem ülevaade ja haaravam keskkond, kui lihtsalt traditsiooniline näopiltidega ruudustik ekraanil.

Meedia API-d ressursipõhise nõusolekuga. Sellest suvest saab anda reaalajas juurdepääsu heli- ja videovoogudele, et luua neile erinevaid stsenaariume nagu transkriptsioon, tõlkimine, märkmete lisamine, teadmiste kogu koostamine ja palju muud. Nendel API-del on lubatud ressursipõhise nõusoleku jagamine, nii et administraatorid saavad õigusi vaadata Teamsi halduskeskusest ja kinnitada, millistel rakendustel on juurdepääs koosolekutele. Seda saab teha konkreetsete koosolekute põhiselt, nii et muudele Teamsi koosolekutele need õigused ei laiene.

Azure Communication Servicesi koostöö Teamsiga. Teamsi kasutajad saavad hõlpsasti suhelda klientide, partnerite ja võtmeisikutega väljaspool ettevõtet spetsiaalsete kohandatud rakenduste abil, mis kasutavad Azure’i ühendusteenuseid nagu kõne, video ja tekstivestlused. See lubab Teamsi kasutajatel liituda koosolekutega ja suhelda klientide ja partneritega, kasutades vastavat arendaja loodud rakendust.

Platvormide vahel on võimalik koostöö

Uute meeskonnatöö lahendustega saavad tiimid ka mõnel muul platvormil koostööd teha. Teamsi vestluses saavad kasutajad saata sõnumi koos tabeli, tegevusüksuste või loendiga, mida võivad kõik osalejad redigeerida ning mida saab edasi jagada Office’i rakendustes, näiteks Outlookis. Koostööd saab niimoodi teha tõhusamalt, kopeerides ja kleepides komponente otse Teamsi vestlustesse. Nii on võimalik vähendada koosolekute arvu ja kõik on võimalik kohe ühes keskkonnas ära teha, kuigi redigeerimine toimub võib-olla mõnes muus tarkvaras.

Outlooki on tulemas sõnumilaiendid. Teamsis ühtse kasutajakogemuse pakkumiseks saab peagi lisada sõnumilaiendeid, mis töötavad Microsoft Teamsis ja Outlookis. Kui kasutajad sõnumit koostavad, saavad nad valida uuest otsingupõhisest sõnumilaiendite menüüst sobiva laienduse. Näiteks võib kasutaja lisada e-kirja sõnumilaiendi, mis kuvab meeskonnaliikmetele saatmiseks Teamsi ülesanded (Tasks).

Microsoft Power Virtual Agentsiga saab lihtsalt luua roboteid ja rakendusi. Peagi saab veelgi lihtsamalt luua roboteid ja andmevooge, samuti lihtsustati isetehtud rakenduste, robotite, voogude, tabelite ja nendega seotud ressursside viimist ühest Microsoft Dataverse for Teamsi keskkonnast teise, tagades, et neid saab uute stsenaariumide juures kasutada.

Uued arendajate tööriistad ja -vahendid tiimirakenduste loomiseks ja haldamiseks

Kuna arendajatel tuleb aina enam luua hübriidtöö toetamiseks järgmise põlvkonna koostöörakendusi, siis on Microsoft loonud hulga uusi tööriistu ja ressursse, et aidata produktiivsust suurendada.

Visual Studios muutub kõigi arendajate jaoks lihtsamaks Teamsi rakenduste loomine, mis töötavad nii desktopi kui mobiilivaates.

Uus arendaja portaal Teamsile (endine App Studio) pakub arendajatele veebipõhist rakenduste halduse konsooli, mida saab kasutada oma rakenduste registreerimiseks ja seadistamiseks ühes keskses kohas.

Uute funktsioonide hulka kuuluvad veel lihtne navigeerimine mistahes veebibrauseri ja seadme kaudu, mitme konfiguratsiooni haldamine, teistele koostöörakendustele lugemis- ja kirjutusõiguse jagamine, jms.

VÕTA MEIEGA ÜHENDUST

 

Vajad oma ettevõtte jaoks Microsoft 365 ja SharePoint ärilahendusi? Võta meiega ühendust ning leiame just sinu ärile sobiva lahenduse!

Rando Siimon
Äriarenduse juht
[email protected]
+372 509 1941